učíme se jíst příborem.....                         ......aby to u nás nevypadalo takto

 

 

Pondělí : Malcao, chléb kovář, pomazánka vaječná se zeleninou (1/1,1/2,6,7,3)

20.05. Polévka hovězí vývar s játrovými nočky (1/1,3,7,9)

Španělský ptáček ,,na ruby´´, dušená rýže (1/1,9,10)

Džus multivitamin, ovoce hruška

Čaj aloe vera, chléb špaldový, šlehaná niva, paprika žlutá (1/1,1/5,7)

 

Úterý : Bílá káva, chléb, pomazánka sardinková s ementálem, rajče cherry, ovoce jablko (1/1,1/2,7,4,3)

21.05. Polévka brokolicový krém (1/1,7)

Pečené kuřecí stehno, brambory, salát z červené řepy (1/1,7,9)

Čaj černý rybíz

Čaj s brusinkou, chléb vícezrnný, pomazánka tvarohová s pórkem a žloutky, okurek

(1/1-1/4,6,7,3)

 

Středa : Kakao, chléb cerea, pomazánka kostelecká sýrová, ředkvičky (1/1-1/4,7)

22.05. Polévka z vaječné jíšky (1/1,3,7,9)

Svíčková na smetaně, houskový knedlík (1/1,7,10,9,3)

Čaj pomeranč ginko, ovoce bluma

Čaj borůvka rakytník, chléb kovář, pomazánka z lučiny, paprika červená (1/1,1/2,6,7)

 

Čtvrtek : Čaj s mlékem, chléb slezský, pomazánka z drůbeží játry, lahůdková cibulka, hroznové víno

(1/1,1/2,7,6,10)

23.05. Polévka hrstková (1/1,9)

Kuřecí řízek, bramborová kaše, míchaný kompot (1/1,3,7)

Čaj lesní plody

Čaj jahoda ginko, chléb žitný, pomazánka mrkvová (1/1,1/2,7)

 

Pátek : Mléko, slunečnicový chléb s máslem a tvrdým sýrem, rajče cherry (1/1-1/4,6,7,11)

24.05. Polévka krupicová s vejci (1/1,7,9,3)

Debrecínský guláš, těstoviny (1/1,3,7,9)

Ovocný nápoj, MŠ čaj ovocný

Ovocný nápoj, martinovský loupák (1/1,3,7)

 

…………………………

 

 

   Informace o označování alergenů ve školní jídelně

Od 13.12.2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.

Nařízení (EU – 200/13 do 13.12.214 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21. ČR – vyhláška 113/2005 Sb. ) ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech.Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako například restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku.

Příklad: polévka krupicová s vejcem (1,3,9), kuře na paprice, kynutý knedlík (1,3,7)

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označovaní dle směrnice 1169/2011 EU:

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany-v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich