učíme se jíst příborem.....                         ......aby to u nás nevypadalo takto

 

 

Pondělí : Čaj s citronem, ovocný jogurt, karlovarský rohlík (1/2 ks) (1/1,7)

25.06. Polévka houbová (1/1,7)

Vepřový kotlet na tymiánu, bramborová kaše, hlávkový salát (1/1,9,7)

Čaj šípkový s ibiškem, ovoce jablko

Čaj černý rybíz, chléb kovář, pomazánka sýrová s česnekem a vejci, kedluben

(1/1,1/2,6,7,3)

 

Úterý : Bikáva, chléb slezský, pomazánka tuňáková, okurek, ovoce meruňka (1/1,1/2,6,4,7)

26.06. Polévka česneková (9)

Frankfurtská vepřová plec, těstoviny (1/1,7,9,3)

Čaj se sirupem

Čaj lesní plody, chléb špaldový, pomazánka zeleninová, petrželová nať (1/1,1/5,3,7)

 

Středa : Kakao, chléb s máslem a vařeným vejcem, rajče cherry (1/1,1/2,3,7)

27.06. Polévka slepičí vývar s fritátovými nudlemi (1/1,7,9,3)

Hovězí guláš, houskový knedlík (1/1,3,7,9,10)

Čaj černý rybíz, ovoce banán

Čaj se sirupem, chléb slunečnicový, pomazánka z lučiny po pražsku, paprika žlutá

(1/1-1/4,6,7,11)

 

Čtvrtek : Čaj s mlékem, chléb, pomazánka bulharská, lahůdková cibulka, ovoce broskev (1/1,1/2,7,10)

28.06. Polévka hrachová (1/1,9)

Smažené rybí filé, bramborová kaše, míchaný kompot (1/1,3,7,4)

Čaj ovocný

Čaj jahoda ginko, grahamová veka, almete, ředkvičky (1/1,1/2,7)

 

Pátek : Mléko, chléb kovář, pomazánka hermelínová, paprika červená, ovoce hruška (1/1,1/2,7,6)

29.06. Polévka z jarní zeleniny (1/1,9,7)

Krupicová kaše s kakaem (1/1,7)

Čaj se sirupem

Ovocný nápoj, loupák se sýrem (1/1,7,3)

 

 

 

………………………… …………………………

vedoucí strav. provozu kuchařka

 

 

JÍDELNÍ LÍSTEK JE POUZE ORIENTAČNÍ – Z PROVOZNÍCH A JINÝCH DŮVODU

MOHOU NASTAT ZMĚNY

…………………………

   Informace o označování alergenů ve školní jídelně

Od 13.12.2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.

Nařízení (EU – 200/13 do 13.12.214 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21. ČR – vyhláška 113/2005 Sb. ) ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech.Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako například restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku.

Příklad: polévka krupicová s vejcem (1,3,9), kuře na paprice, kynutý knedlík (1,3,7)

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označovaní dle směrnice 1169/2011 EU:

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany-v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich