učíme se jíst příborem.....                         ......aby to u nás nevypadalo takto

 

 Pondělí : Kakao, chléb, vaječné máslo, rajče cherry (1/1,1/2,7,3)

21.05. Polévka hříbková (1/1,7,9)

            Špagety s bylinkovými rajčaty (1/1,3,9,7)

            Čaj se sirupem, ovoce hruška

            Čaj aloe vera, veka grahamová, pomazánka brynzová, paprika žlutá (1/1,1/2,7)

 

Úterý : Bikáva, chléb cerea, pomazánka bavorská, okurek, ovoce jablko (1/1-1/4,7,3)

22.05. Polévka vločková (1/1,1/4,7,9)

            Svíčková na smetaně, houskový knedlík (1/1,3,7,9)

            Čaj jahoda ginko

            Čaj borůvka rakytník, chléb vícezrnný, pomazánka sicilská, lahůdková cibulka (1/1,1/2,6,7)

 

Středa : Mléko, chléb kovář, pomazánka tvarohová s nivou a ementálem, paprika červená (1/1,1/2,6,7)

23.05. Polévka slepičí vývar s játrovými nočky (1/1,3,6,7,9)

            Pastýřský řízek, bramborová kaše, okurkový salát (1/1,3,7,10)

            Džus, ovoce banán

            Čaj broskvové osvěžení, rohlík, pomazánkové máslo, kedluben (1/1,1/2,7)

 

Čtvrtek : Bílá káva, chléb slezský, pomazánka vídeňská, rajče cherry, ovoce bluma (1/1,1/2,6,7)

24.05. Polévka květákový krém (1/1,7,9)

            Pečené kuřecí stehno na másle, MŠ a 1 st. kuřecí plátek, brambory, míchaný kompot (1/1,7,9)

            Čaj goji limetka

            Čaj ovocný, chléb žitný, pomazánka zeleninová, petrželová nať (1/1,1/2,7,3)

 

Pátek : Čaj s mlékem, chléb, pomazánka z uzené makrely, okurek, ovoce kiwi (1/1,1/2,4,7)

25.05. Polévka čočková (1/1)

            Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem (1/1,3,7)

            Čaj šípkový s ibiškem

            Čaj malina, chléb slunečnicový, pomazánka rajčatová, pórek (1/1-1/4,6,7,11,3)

 

 

 

 

 

………………

 

…………………………

   Informace o označování alergenů ve školní jídelně

Od 13.12.2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.

Nařízení (EU – 200/13 do 13.12.214 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21. ČR – vyhláška 113/2005 Sb. ) ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech.Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako například restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku.

Příklad: polévka krupicová s vejcem (1,3,9), kuře na paprice, kynutý knedlík (1,3,7)

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označovaní dle směrnice 1169/2011 EU:

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany-v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich