učíme se jíst příborem.....                         ......aby to u nás nevypadalo takto

 

Pondělí : Mléko, chléb cerea, pomazánka kostelecká sýrová, okurek, ovoce pomeranč (1/1,1/4,7)

07.01. Polévka bramborová (1/1,7,9)

        Kuřecí stehno pečené, Mš a I.st kuřecí plátek přírodní, dušená rýže, míchaný kompot

        (1/1,7,9)

        Čaj goji limetka

        Čaj lesní plody, chléb špaldový, pomazánka perštácká, paprika červená (1/1,1/5,7,3)

 

Úterý : Kakao, chléb vícezrnný, pomazánka z lučiny po francouzsku, rajče cherry (1/1,1/2,6,7)

08.01. Polévka cizrnová (1/1,7,9)

        Čevadčiči, bramborová kaše, zeleninová obloha (1/1,7,3,9)

        Čaj s ibiškem, ovoce jablko

        Čaj jahoda ginko, chléb slezský, pomazánka pochoutková, paprika žlutá (1/1,1/2,6,7,10,3)

 

Středa : Bílá káva, chléb kovář, pomazánka vaječná se zeleninou, ovoce mandarinka (1/1,1/2,6,7,10,3)

09.01. Polévka česneková (9)

        Hamburská vepřová plec, houskový knedlík (1/1,7,10,9,3)

        Čaj se sirupem

        Čaj aloe vera, chléb, pomazánka selská, ředkvičky (1/1,1/2,7,10)

 

Čtvrtek : Čaj s mlékem, chléb slezský, pomazánka sardinková s ementálem, okurek (1/1,1/2,6,4,7,3,10)

10.01. Polévka zeleninová (1/1,7,9)

        Hrachová kaše s restovanou cibulkou, chléb (bezmasé jídlo) (1/1,1/2,9)

        Čaj multivitamin, ovoce banán

        Čaj lahodná malin, chléb žitný, pomazánka sýrová s česnekem a vejci, rajče cherry

        (1/1,1/2,7,3)

 

Pátek : Malcao, chléb, pomazánka hermelínová, kedluben, ovoce hroznové víno (1/1,1/2,7)

11.01. Polévka koprová (1/1,7,3)

        Pražská vepřová pečeně, brambory, hlávkový salát (1/1,3,9)

        Čaj broskvové osvěžení

        Čaj jablko bacopa, veka džemové máslo (1/1,1/2,7)

 

 

 

 

…………………………

…………………………

vedoucí strav. provozu kuchařka

 

 

JÍDELNÍ

   Informace o označování alergenů ve školní jídelně

Od 13.12.2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.

Nařízení (EU – 200/13 do 13.12.214 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21. ČR – vyhláška 113/2005 Sb. ) ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech.Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako například restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku.

Příklad: polévka krupicová s vejcem (1,3,9), kuře na paprice, kynutý knedlík (1,3,7)

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označovaní dle směrnice 1169/2011 EU:

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany-v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich