učíme se jíst příborem.....                         ......aby to u nás nevypadalo takto

 

Pondělí : Mléko, chléb cerea, pomazánka brynzová, rajče cherry, ovoce mandarinka (1/1-1/4,7)

19.11. Polévka krupicová s vejci (1/1,3,7,9)

            Moravský vrabec, dušený špenát, bramborový knedlík (1/1,3,7,6,11)

            Čaj se sirupem

            Čaj aloe vera, chléb špaldový, pomazánka hermelínová, kedluben (1/1,1/5,7)

 

Úterý : Malcao, chléb slezský, pomazánka vágnerová, okurek(1/1,1/2,6,7)

20.11. Polévka z kyselého zelí (1/1,10,7,9)

            Kuřecí plátek po zahradníku, brambory (1/1,7,9)

            Coca cola, ovoce jablko

            Čaj goji limetka, chléb slunečnicový, pomazánka luštěninová, lahůdková cibulka (1/1-1/4,6,7,11)

 

Středa : Čaj s citronem, chléb, pomazánka rychlá sardinková, paprika žlutá, ovoce hruška (1/1,1/2,4,7)

21.11. Polévka fazolová (1/1,7)

            Kynuté buchty s tvarohem, bílá káva (1/1,7,9)

            Čaj lesní plody, chléb kovář, pomazánka pórková, paprika červená (1/1,1/2,6,7)

 

Čtvrtek : Granko, chléb slezský, pomazánka česneková s uzeným sýrem, ředkvičky (1/1,1/2,7,6)

22.11. Polévka kulajda (1/1,7,3)

            Sekaný máslový řízek, bramborová kaše, zeleninová obloha (1/1,1/4,9,7,3)

            Čaj broskvové osvěžení, ovoce banán

            Čaj šípkový s ibiškem, chléb žitný, pomazánka pikantní z lučiny, rajče cherry (1/1,1/2,7,3,10)

 

Pátek : Čaj s mlékem, chléb, pomazánka vaječná se sýrem, okurek, ovoce hroznové víno (1/1,1/2,7,3)

23.11. Polévka bramborová (1/1,9,7)

            Hovězí kýta na paprice, těstoviny (1/1,3,7)

            Čaj jablko bacopa

            Čaj malina noni, veka, pomazánka tvarohová s ovocem (1/1,1/2,7)

 

………………………… …………………………

vedoucí strav. provozu

 

 

JÍDELNÍ

   Informace o označování alergenů ve školní jídelně

Od 13.12.2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.

Nařízení (EU – 200/13 do 13.12.214 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21. ČR – vyhláška 113/2005 Sb. ) ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech.Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako například restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku.

Příklad: polévka krupicová s vejcem (1,3,9), kuře na paprice, kynutý knedlík (1,3,7)

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označovaní dle směrnice 1169/2011 EU:

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany-v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich