učíme se jíst příborem.....                         ......aby to u nás nevypadalo takto

Pondělí :             Bílá káva, chléb kovář, lososová pěna, lahůdková cibulka (1/1,1/2,6,4,7)

17.09.                  Polévka zeleninová (1/1,7,9)

                Boloňské fazole, chléb (bezmasé jídlo) (1/1,1/2,7)        

                            Čaj jahoda ginko, ovoce jablko

                            Čaj aloe vera, chléb slunečnicový, pomazánka z lučiny po francouzsku,

                paprika červená (1/1-1/4,6,7,11)

 

Úterý  :              Kakao, chléb cerea, pomazánka česneková s uzeným sýrem, rajče cherry, ovoce hroznové víno

              (1/1-1/4,7)

18.09.                 Polévka vaječné jíšky (1/1,3,7,9)

                           Přírodní kuřecí stehno, brambory, salát z červené řepy (1/1,7,9)

                           Čaj se sirupem

                           Čaj brusinka černý rybíz, chléb vícezrnný, pomazánka pórková, kedluben (1/1,1/2,7)

                    

Středa :              Čaj se sirupem, přesnídávka, piškot pafino (1/1,3,7)

19.09.                 Polévka krupicová s vejci (1/1,7,9,3)

                           Hovězí kýta na paprice, těstoviny (1/1,3,7,9)                      

                           Čaj lahodná malina

   Čaj šípkový s ibiškem, grahamová veka, pomazánka rozhuda, ředkvičky (1/1,1/2,7)

                          

Čtvrtek :             Bikáva, chléb, pomazánka nemanická vaječná, paprika žlutá, ovoce banán (1/1,1/2,7,3,10)

20.09.                  Polévka z kyselého zelí (1/1,7,9,10)

                           Sekaný máslový řízek, bramborová kaše, míchaný kompot (1/1,1/4,3,7,9)

                            Čaj multivitamin

                            Čaj jahoda echinacea, chléb žitný, pomazánka celerová s okurkami,

    rajče cherry(1/1,1/2,7,9,3,10)         

 

Pátek :               Malcao, chléb kovář, pomazánka drožďová, ředkvičky (1/1,1/2,7,3,6)

21.09.                 Polévka cizrnová  (1/1,7,9)

                          Vepřová játra na cibulce, dušená rýže, kyselý okurek (1/1,9,10)

                          Čaj lesní plody, ovoce broskev

                          Čaj jablko bacopa, chléb špaldový, pomazánka hermelínová, okurek (1/1,1/5,7)

 

 

 

 

 

 

…………………………

   Informace o označování alergenů ve školní jídelně

Od 13.12.2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.

Nařízení (EU – 200/13 do 13.12.214 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21. ČR – vyhláška 113/2005 Sb. ) ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech.Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako například restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku.

Příklad: polévka krupicová s vejcem (1,3,9), kuře na paprice, kynutý knedlík (1,3,7)

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označovaní dle směrnice 1169/2011 EU:

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany-v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich