učíme se jíst příborem.....                         ......aby to u nás nevypadalo takto

 

 

Pondělí :          Granko, chléb kovář, lučina s česnekem, ředkvičky, ovoce hruška (1/1,1/2,6,7)

04.12.               Polévka koprová (1/1,7,3)

                         Kuřecí stehno pečené, bramborová kaše, míchaný kompot (1/1,7,9)               

                         Čaj jahoda ginko

                         Čaj ovocný, chléb žitňák, pomazánka pórková, paprika žlutá (1/1,1/2,7)

                         

Úterý  :             Čaj s mlékem, chléb, pomazánka rychlá sardinková, lahůdková cibulka (1/1,1/2,7,4)

05.12.               Polévka bramborová (1/1,7,9)

                         Bělehradský vepřový plátek, brambory (1/1,6,9)

                         Čaj broskvové osvěžení, ovoce mandarinky

                         Čaj šípkový s ibiškem, chléb slezský, pomazánka čočková, rajče cherry (1/1,1/2,7,6)

                    

Středa :             Kakao, chléb cerea, pomazánka vaječná se zeleninou, petrželová nať, ovoce pomeranč ½ ks

              (1/1-1/4,7,3)

06.12.                Polévka rychlá s vejci (7,9,3)

                          Vepřová plec na česneku, kyselé zelí, houskový knedlík (1/1,9,10,7,3)

                          Čaj s džusem

                           Čaj goji limetka, grahamový rohlík, pomazánkové máslo, zelenina kedluben (1/1,1/2,7)

                          

Čtvrtek :             Bikáva, sýrový chlebíček, červená paprika (1/1,1/2,7)

07.12.                Polévka hrachová (1/1,9)

                          Rybí filé na másle, bramborová kaše, okurkový salát (4,7,9)

                          Čaj lahodná malina, ovoce jablko

                          Čaj lesní plody, chléb slezský, pomazánka z nivy, ředkvičky (1/1,1/2,6,7,3)           

 

Pátek :               Celozrnné kuličky s mlékem, ovoce banán (1/1,7)

08.12.                 Polévka květáková (1/1,7,9)

                           Vepřová kýta na paprice, těstoviny (1/1,7,3)                       

                           Čaj černý rybíz

                           Čaj se sirupem, chléb špaldový, pomazánka tvarohová s kapii, rajče cherry (1/1,1/5,7)

 

………………………… …………………………

   Informace o označování alergenů ve školní jídelně

Od 13.12.2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.

Nařízení (EU – 200/13 do 13.12.214 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21. ČR – vyhláška 113/2005 Sb. ) ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech.Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako například restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku.

Příklad: polévka krupicová s vejcem (1,3,9), kuře na paprice, kynutý knedlík (1,3,7)

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označovaní dle směrnice 1169/2011 EU:

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany-v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich