učíme se jíst příborem.....                         ......aby to u nás nevypadalo takto

 

 

Pondělí :    Mléko, chléb kovář, pomazánka tvarohová s kapii, okurek, ovoce jablko (1/1,1/2,6,7)

16.10.         Polévka selská (1/1,7,9,3)

                    Hovězí pečeně na hříbkách, brambory, hlávkový salát (1/1,9)

                    Čaj černý rybíz

                    Čaj jahoda ginko, grahamová veka, šlehaná niva, rajče cherry (1/1,1/2,7)

 

Úterý :         Bílá káva, chléb slezský, pomazánka z uzené makrely, paprika žlutá (1/1,1/2,6,7,4)

17.10.          Polévka zeleninová (1/1,7,9)

                    Rýžová kaše s kakaem (7)

                    Čaj goji limetka, ovoce kiwi

                    Čaj borůvka rakytník, chléb žitňák, pomazánka drožďová se sýrem, kedluben (1/1,1/2,7)

 

Středa :         Malcao, chléb, pomazánka ze strouhaných sýrů, ředkvičky, ovoce nektarinky (1/1,1/2,7)

18.10.           Polévka slepičí vývar s těstovinou (1/1,3,7,9)

                     Vepřová plec na česneku, hlávkové zelí, houskový knedlík (1/1,3,7)

                     Čaj multivitamin

                      Čaj broskvové osvěžení, chléb špaldový, čočková pomazánka se zeleninou, petrželová nať

                      (1/1,1/5,7)

 

Čtvrtek :         Čaj s mlékem, chléb slezský, pomazánka vajíčková, paprika červená, ovoce hroznové víno

                       (1/1,1/2,7,3)

                        19.10. Polévka fazolová (1/1,7)

                        Zahradnická sekaná, brambory, míchaný kompot (1/1,1/4,7,3)

                        Čaj šípkový s ibiškem

                        Čaj lahodná malina, rohlík s pomazánkovým máslem, zelenina (rajče cherry+paprika žlutá)

                        (1/1,1/2,7)

 

 

Pátek :             Granko, chléb slunečnicový, pomazánka lučinová s pomerančem (1/1-1/4,6,7,11)

20.10.              Polévka brokolicový krém (1/1,7)

                        Krutí roláda, bramborová kaše, salát z červené řepy (1/1,7,3,9,10)

                        Čaj s džusem, ovoce mandarinka

                        Čaj aloe vera, chléb, pomazánka pórková, okurek (1/1,1/2,7)

 

 

   Informace o označování alergenů ve školní jídelně

Od 13.12.2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.

Nařízení (EU – 200/13 do 13.12.214 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21. ČR – vyhláška 113/2005 Sb. ) ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech.Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako například restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku.

Příklad: polévka krupicová s vejcem (1,3,9), kuře na paprice, kynutý knedlík (1,3,7)

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označovaní dle směrnice 1169/2011 EU:

1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany-v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich